Karriereprat: Revisoren som forelska seg i Førde

Skriven 21.01.2019 under Karriereprat, Nyheiter

Jeanette Haga Holgersen trudde Sogn var forkorting for Sogn og Fjordane, og visste lite om Førde før ho flytta dit. No vil 28-åringen bli gammal og grå i nettopp vesle Førde.

Første tanken om å flytte til Førde kom en dag svigermor “tilfeldigvis” viste meg og samboeren prospektet til et nytt boligprosjekt på Falkenstein. Da hadde vi så vidt begynt å leke med tanken på å kjøpe noe sammen i Bergen. Vi falt pladask for prosjektet. Det checket av på alle punktene vi hadde snakket om at vi ønsket oss i et hjem. Utsikt, peis, stor terrasse, trapper (overraskende betydningsfullt når du har bodd en stund på 37 kvadratmeter i en bygård i Bergen), god plass men samtidig lite vedlikehold, sentral beliggenhet.. Ja, jeg kunne fortsatt en stund til. Og det tok ikke lange tiden fra første gang vi så prospektet til vi plutselig hadde signert en avtale, og vipps så skulle jeg flytte til Førde.

Ingen rushtrafikk

Det var ganske mange rundt meg som fikk hakeslepp når jeg fortalte at jeg skulle flytte. Og det hadde jeg fått selv også hadde noen sagt det til meg et år tidligere. Jeg har bodd hele mitt liv på Askøy eller i Bergen, men likevel føler jeg meg overraskende lite knyttet til disse stedene. Jeg har aldri vært låst på at jeg skal bo eller slå meg til ro på et bestemt sted. Jeg hadde ikke noe mer kunnskap om Sogn og Fjordane enn de fleste andre Bergensere før jeg flyttet hit. Jeg kunne finne på å si at kjæresten min var fra Sogn fordi jeg trodde det var en forkortelse for Sogn og Fjordane og det eneste jeg egentlig visste om Førde var at det var kjent som Norges styggeste by. Men kjæresten min snakket veldig varmt om Sogn og Fjordane. Der er det ingen overfylte bosspann, ikke noe rushtrafikk og du kommer til å kjenne naboene dine, sa han. Så med det i bakhodet bestemte vi oss for å satse alt på Sogn og Fjordane og Førde.

Kapret drømmejobben

Så var det dette med jobb da. Jeg er en veldig målbevisst person. Jeg planlegger, setter meg mål og har alltid klare tanker om hvor jeg vil. Det er noe jeg har lært etter 7 år som profesjonell håndballspiller og det kommer jeg nok aldri til å slutte med. Mange vil kanskje tenke at når du flytter til Sogn og Fjordane så har du valgt bort karriere til fordel for fjord og fjell. Det er ikke tilfelle for meg. Hvis det ikke hadde fantes en interessant jobb for meg her så hadde det ikke vært aktuelt å flytte hit. Før vi kjøpte huset begynte jeg å undersøke hva som fantes av bedrifter i Førde. Jeg ble veldig positivt overrasket! Jeg er utdannet siviløkonom og for meg, som så mange andre her i landet (og verden), stod PwC øverst på listen over hvor jeg kunne tenke meg å jobbe. Nå har jeg jobbet på Førde-kontoret til PwC i over to år og jeg er 100% sikker på at jeg kan få en god, interessant, meningsfull og artig karriere her resten av livet, om det er det jeg ønsker. Jeg føler på ingen måte at jeg har lagt ambisjonene på hyllen ved å flytte hit. Det er mange fordeler ved å jobbe på et mindre sted og kontor. Du får mer ansvar tidlig og du får en tydeligere rolle. Du er ikke en av tusen, men en av ti eller tjue, og sjefen kan navnet ditt. Det er absolutt fokus på prestasjon her, men jeg opplever også at det er større forståelse og aksept for at man ønsker å ha et liv utenfor jobben. Og det legges til rette for at hver og en skal finne sin balanse. Ting går i et litt roligere tempo her og stressnivået oppleves litt lavere.

 

Arrangerer egne kinokvelder

Jeg har ikke lyst til å kun male et rosenrødt bilde av det å bo i Sogn og Fjordane, for det tror jeg ikke vil fremstå troverdig. I hvert fall ikke for naturlig skeptiske Sunnfjordinger som leser dette. Det er klart at det finnes utfordringer ved å bo på et lite sted. Her popper det ikke opp nye, spennende kafeer og restauranter hver helg og i skrivende stund planlegger jeg og kjæresten å arrangere en kinokveld hjemme fordi det rett og slett ikke går en eneste film på Førde Kino etter kl 17 en lørdags kveld. Men det vanskeligste for meg har vært hvor hardt arbeid det er å komme innpå folk. Jeg tror de som bor her er mer etablerte og fornøyde med de nettverkene de allerede har enn det som gjerne er tilfelle på større steder. Som jeg også nevnte går ting saktere her, og begrepet “ete fysst” var kanskje det første jeg lærte etter at jeg flyttet hit. Det kan selvfølgelig være behagelig det, men også frustrerende til tider. Jeg har valgt å se på det som en mulighet. Noen av mine gode egenskaper er at jeg er fremoverlent, utadvendt og handlekraftig. Det gjør at jeg skiller meg mer ut her. Jeg føler at jeg, både som person og ansatt, har noe positivt å bidra med og at de gode egenskapene mine kommer til sin rett.

Vil bli gammel og grå i Førde

Nå har jeg altså bodd her i to og et halvt år. Det er ikke veldig lang tid, men likevel lenge nok til at jeg har gjort meg opp noen tanker om livet her og om fremtiden. Jeg må si at jeg elsker å bo her! Her har jeg alle karrieremulighetene jeg trenger, jeg kan bo i et hus midt i sentrum, jeg kan gå til jobb, butikken og til treningssenteret og jeg kan velge og vrake i langrenns-, topptur- og fjellturmuligheter. Hvis jeg savner havet kan jeg kjøre til Florø og hvis jeg vil lenger ut i verden så tar det tjue minutter å komme seg til flyplassen. Folkene som bor her har gode verdier og er snille med hverandre. Det er et engasjement rundt lokalmiljøet som jeg kun tror eksisterer på mindre steder og vi som bor her stiller opp for hverandre. Det er virkelig ingenting jeg føler at jeg mangler i hverdagen. Her blir jeg gjerne værende til jeg blir gammel og grå 🙂

 

 

Karriere og fritid i Sogn og Fjordane? Delta på Framtidsfylket karrieremesser. 

Denne nettstaden brukar informasjonskapslar. Ved å fortsette å bruke nettstaden seier du deg einig i vår bruk av informasjonskapslar.