Stine Roseth

Nyheiter

Stine er budeie i Aurland

Stine Rotseth hadde aldri sett for seg å bruke sommaren som budeie i Aurland.

I spalta «Min sommarjobb» får du møte unge menneske som skal bruke sommaren på læring, utvikling og spennande prosjekt i Vestland.

Kva går jobben ut på?

Som budeie på Leim får jeg være med på produksjon av ost og andre meieriprodukter fra start til ferdig produkt. På Skjærdalen stølsysteri, kanskje en av Norges mest idylliske arbeidsplasser, yster vi slik de gjorde i gamledager, noe som gjør jobben mer fysisk krevende, men også mye mer spennende.

Vi melker geitene, samler melken og behandler den slik at vi får laget diverse hvite oster, brun mysost og ferskoster. På stølen er det geitene som bestemmer døgnrytmen, så dagene starter tidlig og slutter sent. Stølsysteriet har også blitt kafé og en turistattraksjon, og vi får derfor også drive kafé mellom melking og ysting.

Kva er det mest spennande med jobben?

Å jobbe som budeie er en stor kontrast til det vanlige livet mitt i Bergen, men det er det som gjør det så gøy! Å jobbe med dyr, og å lære om ysting og gårdsdrift, er en flukt fra hverdagen, og noe jeg aldri ville vært foruten. Utenom det jobbrelaterte er det utrolig koselig å bli kjent med nye mennesker, og å få tilbringe sommeren i idylliske Aurland.

utsikt Aurland

Får du brukt utdanninga di, eller interessene dine, i jobben?


Å jobbe med geiter og å lage ost er ikke så tett knyttet til mine 13 år på skolebenken, men som svømmer har jeg lært god disiplin og fått stor ståpå-vilje, noe som har gjort de tidlige morningene og sene kveldene lettere. I tillegg har jeg alltid vært glad i dyr og fysisk arbeid, noe som absolutt står i arbeidskontrakten.

Kva håpar du å lære i sommar?


I år er det andre året jeg jobber på Leim, og som ferdig utlært budeie håper jeg at ting går enda mer på skinner, og at jeg ikke brenner like mange brunoster (jeg skal prøve så godt jeg kan Anne Karin). Mest av alt gleder jeg meg til å komme tilbake til stedet jeg ser for meg å tilbringe utallige somre fremover.

Budeie Aurland


Fra jobben får jeg erfaringer med en rekke typer gårdsarbeid, høying og hesjing, like mye som dyrestell. I tillegg får jeg erfaring med å drive kafé, noe som har hjulpet meg like mye i arbeidslivet som i hverdagen.

Kvifor takka du ja til akkurat denne jobben?


Det begynte med at jeg som oppgitt 17-åring ikke fant meg sommerjobb, og en engasjert lærer som tilfeldigvis visste om en jobb han trodde jeg ville like. Budeie var ikke det jeg hadde sett for meg, men som et siste forsøk ringte jeg til stølsysteriet, og et par telefonsamtaler senere skulle jeg tilbringe fire uker av min sommerferie i en liten dal ytterst i Aurland. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri ville vært foruten alt jeg har lært og opplevd hos Skjærdal Stølsysteri.

Aurland

Fleire saker