Den perfekte jobben var i Hyllestad

Nyheiter

Karriereprat: Den perfekte jobben var i Hyllestad

Tekst: Privat

Foto: Privat

Havet har alltid hatt ei forlokkande kraft på Bettina Wickman Kvamme frå Bergen.

No jobbar ho heiltid med FoU prosjekt innan havbruk, i ei bygd ho tidlegare ikkje hadde høyrt om.

I spalta Karriereprat let vi folk med ei interessant historie fortelje om karriere, fritid og arbeidslivet i Vestland. Denne gongen er det Bettina Wickman Kvamme i Akvahub som bidrar:

Havet har alltid hatt en forlokkende kraft på meg. Dette store, vakre blå med alle muligheter. Frøet ble sådd tidlig i barndommen, med nesen langt ned i fjæresteinen, på hytten på en holme utenfor Hjellestad i Bergen. Senere førte interessen til studier innenfor marine ressurser og havbruk, og i 2016 var jeg nyutdannet sivilingeniør fra NTNU i Trondheim. I dag bor jeg med samboer og barn i Hyllestad sitt koseligste byggefelt og jobber med havbruk i Akvahub. At vi skulle ende her er litt tilfeldig, men muligheten til en relevant jobb for begge var definitivt avgjørende.

Havbruk i Hyllestad

Samboeren min er i fra Hyllestad, men før jeg traff han, hadde jeg faktisk ikke hørt om denne vakre bygda. Da han vurderte en stilling i Hyllestad, sjekket jeg også muligheten for jobb, og kontaktet Akvahub. Akkurat på dette tidspunktet lyste de ut to nye stillinger, og stillingsbeskrivelsen passet meg som hånd i hanske. Snakk om flaks! Tenkt å skulle få jobbe med FoU prosjekter innen havbruk på heltid. Når tilbudet om å være prosjektkoordinator kom, nølte jeg ikke med å takke ja.

Mer sårbar på bygda

Uten relevante og spennende jobbtilbud til begge, tror jeg ikke vi ville tatt sjansen på å flytte til Hyllestad. I byen har du flere muligheter, mens på bygda er du mer sårbar hvis noe rammer arbeidsplassen din. Derfor er det viktig at det blir satset på vekst, rekruttering og sterke fagmiljø, for å kunne tiltrekke seg tilflyttere og hjemflyttere. Med alt det spennende som skjer i Leirvik og rundt, tror jeg det er begynnelsen på noe stort. Hyllestad er jo også Vestlandets mest sentrale punkt når det gjelder havbruk. Det er lokaliteter både øst innover i fjordene, vest ut mot havet, og i nord og sør. Her er miljøforholdene ypperlige for ulike typer akvakultur.

Verdiskapingen skjer i distriktet

På NTNU fikk jeg for alvor opp øynene for havbruksnæringen og de mange mulighetene som fins i denne bransjen. Det er i distriktene verdiskapingen virkelig skjer, og at det er i havbruk framtidens mest bærekraftige matproduksjon vil finne sted. Samtidig fikk jeg nye perspektiv da jeg var på utveksling i Sydney og University of New South Wales. Hvis vi skal leve av havet må vi også spille på lag med naturen og de ressursene som er der. Under feltarbeid i Australia så jeg med egne øyne hvordan menneskelig påvirkning og klimaforandringer kan ødelegge et helt kystsamfunn, og lærte hvordan bærekraftig forvaltning og løsninger kan forhindre dette.

Bettina i Australia
Bettina i Australia

Mer ansvar – brattere læringskurve

I Akvahub jobber jeg med fantastisk spennende og innovative bedrifter som brenner for å produsere fremtidens mat på en bærekraftig måte. Samtidig har vi et relativt ungt miljø, noe jeg syns er positivt. Arbeidsdagene har hittil vært både utfordrende og morsomme, med både felt- og kontorarbeid. Nå er jeg prosjektleder for flere prosjekter innen taredyrking og nye arter, der jeg samarbeider tett med forskere som er eksperter på deres fagfelt, og det er både motiverende og lærerikt. I mindre selskap i distriktet utvikler du deg raskere og får mer ansvar enn i byene. Du får en bratt læringskurve og kan vokse med bedriften.

Bettina Akvahub
Bettina Akvahub

Fleksitid + familie = god kombo

Selv om jobben er topp, er hverdagen som småbarnsforeldre ganske kaotisk til tider – her også. Da er det godt at arbeidsgiver er fleksibel når det gjelder å tilpasse egen arbeidshverdag og familieliv. Perioden med småbarn utgjør en liten del av et langt yrkesliv, og bedrifter som tar hensyn til familieliv vil tjene på sikt, og klare å holde på dyktige ansatte.

Eldorado for den som elsker havet

Å bo i distriktet har både fordeler og ulemper. Fordeler er tett på flotte naturopplevelser, hyggelige folk og godt samhold. Nå har vi 10 min til jobb, fjelltopper rett bak huset, jaktterreng, en fantastisk og rik fjord som er et eldorado for fridykking og seiling, og bare en spasertur til nærmeste båthavn. Kommunen her har vært svært behjelpelig med å tilpasse oppstarten til lillemann i barnhehagen, og vi fikk barnehageplass med en gang.

Ulempen for meg er at jeg savner familien min som er spredt både i Bergen, Fusa, Asker og Ski. Men heldigvis er det ganske kort vei til både Bergen og over fjellet mot øst, så det blir fort noen langhelger i løpet av året.

Med Hyllestad som trygg base

Reiselysten min vil nok aldri forsvinne, og verden ligger fortsatt og venter, enten du bor i bygd eller by. Jeg gleder meg til å vise gutten vår alt det fantastiske verden kan by på, når det igjen er mulig å reise litt. Men å kunne ha en base her i Hyllestad er trygt, godt og skikkelig trivelig. Jeg kan hvertfall med sikkerhet si at det ligger noe i kallenavnet «trivelsfylket»! Min oppofring til dere som vurderer å flytte ut av byene: Grip sjansen! Det er jo lov å angre om man ikke trives.

Bettina familieliv