Flytte til Vestland

Karriereprat

Deilig å bo et sted der man får litt av alt

I 2015 hadde ikke Morten Land Nilsen hørt om Naustdal, og visste fint lite om Sogn og Fjordane. Lite visste han at han fem å senere, skulle flytte til landsdelen han assosierte med regn og dårlig vær.

For fem år siden traff jeg min nåværende samboer, Kristin, en vestlending boende i Bergen. Jeg hadde akkurat fått meg ny jobb i Boligpartner på Jessheim. Den jobben stortrivdes jeg i, og flytteplaner eksisterte så absolutt ikke. For de som ikke er så kjent i områdene rundt Jessheim, så kan jeg fortelle at det stort sett er paddeflatt, det er en grunn for at Oslo Lufthavn ble lagt hit. Man befinner seg i innlandet og saltvann eller fjell må man kjøre et stykke for å se.

«Vi skal ikke bare flytte dit?»


Etter hvert flyttet også Kristin til Jessheim. Samboerskapet førte jo til at jeg ble bedre og bedre kjent med Naustdal, der Kristin kommer fra. Vi tilbragte de fleste ferier her, og høsten 2017 spurte jeg om vi ikke bare skulle flytte dit. Vi hadde begge ytret ønske om nærhet til fjell og sjø, friluftsinteressen var allerede etablert, og sånn vi bodde nå måtte vi kjøre langt for å få det vi ønsket.

Frøet var sådd


Overraskende nok var det en litt skeptisk samboer som holdt igjen, men frøet var sådd. Vi hadde veloverveide samtaler om fordeler og ulemper. Søsteren og broren til Kristin hadde begge flyttet tilbake fra Bergen, vi kunne få naturopplevelsene tettere på og vekten begynte å tippe. I januar 2018 kom et nytt familiemedlem i hus, Gordon setteren, Birk Land Birkeland. Det skulle ikke gå mer enn knappe året før han var blitt storebror til Oda, datteren vår, som nå er rett over året og allerede sier MEIR og ikke mer (ja, det svir litt). Familieforøkelsen ble også det endelige loddet som tippet vekta i retning «vi gir det et forsøk».

Flyttet fra Jessheim til Vestlandet

Smart jobb


Da avgjørelsen om at vi skulle flytte var tatt, så var det under forutsetning om at en og helst begge fant seg jobb. Og det gikk ikke lange tiden og ble ikke sendt mange søknadene før den første telefon kom. INTIN AS, en smarthus- bedrift med fokus på blant annet tjenesteyting til elektrikere skulle utvide og bygge opp en salgs- og markedsavdeling og de ønsket en nærmere prat. Det ballet på seg, og arbeidskontrakten var signert i løpet av kort tid. I etterkant ser jeg at det må være en av de store fordelene med mange av bedriftene her i fylket, deres evne til å raskt ta avgjørelser, tilpasse seg og gjøre individuelle tilpasninger.

Forme min egen hverdag


Valget med å takke ja til jobben i INTIN var egentlig relativt enkelt. Det er en spennende gründerbedrift med helt klare mål og ambisjoner om vekst og utvidelse. Stillingen lar meg dra noen synergier fra tidligere arbeidsplasser, men lar meg også utfordre og utvikle meg personlig og faglig. Stillingsbeskrivelsen var egentlig helt åpen, med unntak av noen helt enkle punkt. Denne stillingen hadde aldri eksistert i bedriften tidligere, og det å kunne være med på å forme arbeidsdagen, strukturere opp prosesser og utarbeide en strategi sammen med dyktige og engasjerte medarbeidere trigget veldig. Det er langt mellom de jobbene der man kan være med å bygge en bedrift og forme sin egen stilling, men i teknologiklyngen på PEAK Sunnfjord er de bedriftene tettere samlet enn noe annet sted jeg kjenner til.

Flyttet til Vestland

Lykkelig kontekst


Flyttelasset gikk i midten av september en gang, og leiligheten på Jessheim er solgt. Kristin hadde fått seg jobb før vi pakket bilen så alt klaffet perfekt. I tillegg var kommunen svært behjelpelige med å tilpasse oppstart i barnehage, barnehageplass fikk vi selvsagt med en gang. Luksusen med at vi nå har 15 min til og fra jobb, fjelltopper rett utenfor døra, en lakseelv 70 meter fra inngangsdøra, jaktterreng og båthavna i gangavstand kan knapt måles i penger. Min oppfordring som østlending til dere som sitter på gjerde og lurer; angre seg kan man gjøre om man ikke trives, men det vet man ikke før man har prøvd. Så prøv. Det kan hende du blir svært positivt overrasket.

Litt av alt


Selv om mine interesser har fått spire og gro ytterligere på den lille tiden vi har bodd her – og jeg nå ser jeg frem til både fluefiske og hjortejakt høsten 2020, så er det viktig å presisere at distriktet og fylket ikke bare er for de som er glad i fjord og fjell. Det finnes et mangfold av både idrett- og kulturaktiviteter og tiltak man kan bedrive, og selv om jeg best trives på toppen av et fjell er det kjærkomne avbrekk å finne i de ulike kulturhusene rundt om kring.

Flyttet til Vestland